sobota, 24. december 2011


Jaslice

Čisto za konec prazničnih voščilnic še nekaj takih z dogodkom, zaradi katerega sploh praznujemo božič.
December je tako poln dogodkov, stvari, skrbi, ljudi ..., da pozabljam na bistvo božiča. Da se je nekdo  zame (zate) rodil  v hlevu, v (mrzli) noči. Zato, da bi (mi) prinesel toplino in svetlobo. Da bi srce, večkrat podobno hlevu in črni noči, spremenil v ljubeče pribežališče za vse, ki  potrebujejo toplo dlan, prijazen nasmeh,  ...

Voščilo pride jutri :) Na nek način je že na spodnjih fotkah:

sobota, 10. december 2011

Če bi lahko ...

... bi si ves advent vzela dopust.


Počasi bi očistila in pospravila domek. Pomila vsa okna, pospravila po omarah in predalih. Vsako sobo bi vsaj malo okrasila in si naredila zimsko-praznično vzdušje.


V miru bi izdelala voščilnice in vsa voščila napisala ročno. Prebrala kakšno dobro knjigo več ter si ogledala zanimiv film.


Zvečer bi si vzela več časa za trenutke tišine, zbranosti in molitve ob adventnem venčku.


Obiskala več prijateljev, sorodnikov kot sicer.

Če bi ... Ker ni, je potrebno vse zgoraj našteto z veliko mero iznajdljivosti in dobre volje spraviti v trenutke prostega časa.


In gre, ker je volja in ker vem, da so praznovanja najlepša takrat, kadar v pripravo vložim svoj čas, energijo ...

Da bi se znali pripraviti na praznovanja in praznovati :)

nedelja, 04. december 2011

Drevo in človek


V nekem smislu je človek podoben drevesu. Drevo ima korenine, deblo, krošnjo z listi in plodovi.
Korenine dajejo drevesu trdnost in preko njih iz zemlje črpajo sestavine za prehranjevanje.
Tudi človek potrebuje korenine, s katerimi je zasidran v "zemljo" svojega naroda, kulture, vere ... Korenine so starši in predniki, preko katerih smo oblikovali svojo narodno zavest, sprejemali kulturo, se učili prvih molitev ...
Deblo povezuje korenine in krošnjo, daje oporo in trdnost našemu življenju. Hm, moje deblo je skupek različnih dejavnikov in oseb. Je moj mož, poklic, ki ga z veseljem opravljam, je Bog. Vse to mi omogoča, da lahko soljudem prinašam sadove dobrote, prijaznosti, ljubezni ...
Drevesa je potrebno tudi obrezovati, da bolj obilno obrodijo. Obrezovati sebe vsega slabega. To pa je že težje, a nujno potrebno :)

Ob tej voščilnici, ki je spodbudila zgornje razmišljanje le to, da je ozadje narejeno po navodilih Tima Holza za njegov prvi adventni tag.