ponedeljek, 30. januar 2012

Sneg in še kaj

"Pri vas pa še niste pospravili jaslic in smrečice?" ponavadi vprašajo tisti, ki pridejo na obisk med praznikom treh kraljev in svečnico.
"Kdaj misliš "podreti" novoletno-božično okrasje?" zanima dragega, ki zaradi smrečice ne more gledati TV s takšne razdalje, ki je zanj idealna.

Ja, pri nama je dom še v znamenju zime in božično-novoletnih praznikov. Prijetno je, ko iz toplega in okrašenega doma gledaš zasneženo pokrajino. Včeraj je bil tak dan. Kar skakala bi od veselja, ko so snežinke začele pokrivati zemljo. Letošnjo zimo je sneg kar iskano blago


Mogoče je pomagal tudi Vladkin načrt :)  Zaradi smešnega padca pri izstopu iz avta, mi počepi niso šli. Trebušnjaki pa :) In to več kot deset na dan :)


Lep pozdravček in uživajte! S snegom ali brez :)

petek, 27. januar 2012

Lenoba ali počitek

Pisalo se je o škratkih, od katerih se nalezeš grdobe vseh grdob - tete lenobe. Pri nekaterih stvareh je kar vztrajna. Pri meni se kaže tako, da je zasedla ustvarjalno sobo. Če pa pomislim, kaj lenoba je, lahko napišem, da je ni (no, skorajda ne :)) ne pri meni in ne pri tebi. Je samo blagodejni počitek, ki ga potrebuje telo in duh, da se akumulator napolni.


Vendar imamo velikokrat slabo vest, ker si mislimo, da je počitek lenarjenje. Družba, ki je storilnostno naravnana, bo gledala na počitek kot na neproduktivno izrabljanje prostega časa. V takšni družbi te je strah bolezni, starosti, časa, ko boš onemogel, ker ne boš delovno uspešen in koristen.

Če "poslušaš" svoje telo, spoznaš, da vsakih nekaj ur potrebuješ uro počitka, vsakih nekaj dni, dan za sprostitev, vsakih nekaj tednov dopust. Za zdravje, srečo, večji elan, za nove navdihe, za lepše odnose ...Vikend je. Če je le možno: POČIVAJTE :)


četrtek, 19. januar 2012

Divja vožnja in trenutki umirjenosti

Včasih doživljam življenje kot eno samo hitro, vrtoglavo vožnjo. Danes se skoraj vsi vozimo: v službo, v šolo, k prijatelju, v trgovino ... Začnemo z otroškim vozičkom, nadaljujemo s hojico. Ko smo osvojili osnove ravnotežja, smo prešli na kolo. Danes otroci nadlegujejo starše za štirikolesnike, ko dopolnijo 18 let dobijo avto. Vse se vozi, še na zadnjo pot nas lahko odpeljejo na vozičku.


Vozimo se po Zemlji in okoli nje. S Soncem vred se Zemlja vrti okoli središča Galaksije z brzino 270 km na sekundo. Fascinantno.


Pri vsem tem gibanju in drvenju so blagodejni trenutki, ko si doma v miru, daleč od hitenja. Ko si vzameš čas za počitek, za kakšno dobro knjigo ... Za to, kar te umirja in napolni akumulator za takrat, ko boš zopet v pogonu.

petek, 06. januar 2012

Trije kralji in darila

V današnjih časih si je težko predstavljati božič, novo leto, rojstni dan ... brez premišljevanja o darilih. Trgovci znajo spretno izkoristiti to našo naravnanost. Pa sem prav vesela, ker večina blogerk, ki jih spremljam, darila naredijo kar sama. Potem obdarovanje ni več zgolj navada, (ker vsi tako delajo) ampak postane izraz osebne naklonjenosti do tistega, ki ga obdarujemo. No, takšno je seveda lahko tudi kupljeno darilo :)Verjetno izvira obdarovanje v krščanstvu iz današnjega praznika treh kraljev, ki so Jezusu prinesli zlato, kadilo in miro. Legenda pravi, da je bil še četrti modrec, ki je po poti razdal to, kar je imel za Jezusa. Tako mu je potem lahko dal samega sebe. Postal je darilo. 


Ideja za čestitko je najdena pri Vladki :)

Ob tem  spodnje razmišljanje (pred leti sem ga našla v eni knjigi, naslov katere mi je "pobegnil"):

"Ljudje so darila, ki so mi poslana na pot življenja. Ljudje so darila -  zavita. Nekatera so prelepo zavita, zelo privlačna so, ko jih prvič vidim. Nekatera dobim zavita v časopisni papir. Z nekaterimi slabo ravnajo na pošti. Tu in tam pride posebna pošiljka. Nekateri ljudje so narahlo, drugi tesno zavita darila. ampak ... ovojni papir ni darilo! 

Včasih darilo zlahka odprem, včasih potrebujem pomoč drugih. Je to zato, ker se boji? Ali boli? Mogoče je že bilo odprto in vrženo vstran? Je mogoče, da to darilo ni zame?

Človek sem, torej sem tudi jaz darilo! Sem kdaj zares pogledal, kaj je znotraj darila? Me je strah? Mogoče boli? Morda še nisem opazil, kakšno lepo darilo sem.
Darilo sem za moje bližnje. Sem pripravljen podariti se drugemu? Biti človek za bližnjega? Ali morajo biti zadovoljni le z zavijalnim papirjem? Ne morejo uživati vsebine?
Vsako srečanje je izmenjava daril ...
Ljudje smo darila ...
Sprejeta in podarjena darila."


Naj bo vikend lep, napolnjen z darili!