torek, 24. april 2012

Kozarček rujnegaKozarček pri nedeljskem kosilu, deci rdečega zvečer ob svečah ... Vedno le toliko, da je v veselje in v užitek.


Vino v užitek - kadar je kakovostno, pridelano z ljubeznijo in skrbjo ter popito v dobri družbi. Tedaj ni le alkoholna pijača, ampak predmet druženja in dobrega vzdušja. Pa žal ni povsod tako. Postane predmet razdora, nasilja in trpinčenja. Preveč je tega drugega in premalo prvega.

Vino lahko primerjamo s človekom, ki ima svoja življenjska obdobja. Sadež zori na trti, se rodi z vrenjem, vrh doseže v kakovosti in se zlomi s staranjem. Kot človek potrebuje nego in skrb. Če ga tako dojemamo, bo naše pitje kulturno in le toliko, da ne bo povzročalo gorja in bolečin.sobota, 14. april 2012

Rozika


Pred leti sem se pogovarjala z znanko, ki je vneto zanikala možnost, da bo oblačila hčerko v roza oblačila, če jo bo kdaj imela. In rodila se je deklica. Dokler še ni uveljavljala svoje volje, jo je mamica lahko oblačila v oblačila rumene, zelene in še kakšne druge barve. Le v roza ne, ker ji ni všeč.Pa je deklica zrasla in zdaj, pri treh letih je njena omara polna roza oblačil. Tu in tam se še najde kakšen kos rdeče barve. Še mamici se je spremenil okus za barve in jo lahko vidim s kakšnim roza modnim dodatkom.

torek, 10. april 2012

Silhueta in Photoshop obdelava


Podobno voščilnico kot je spodnja, sem našla pri Lucy. Za osrednji motiv sem se malo igrala v Photoshopu (PS). Pravzaprav sem najprej zaposlila dragega. Voščilo v prejšnji objavi sem napisala ročno in ga skenirala. L. je v PS "izločil" črke od podlage in jih "prilepil" na vzorčast digi papir. Na enak način sem se lotila obdelave silhuete, najdene na netu.
Morda kateri pride prav, zato sem pripravila navodila. Upam, da so dovolj jasna :)


1. Sliko, ki smo jo izbrali uvozimo v PS. V opravilni vrstici Select izberemo funkcijo Color Range.


2. V odprtem oknu  kliknemo na Image, v polju Select izberemo Highlights, odkljukamo Invert. Okoli silhuete se pojavijo migetajoče črtice. Vse skupaj kopiramo (Ctrl+C).3. Na internetu poiščemo kakšen zastonjski digi papir, si ga shranimo na računalnik (kar verjetno tako že imate :)). Papir z miško "primemo" in povlečemo v Photoshop (v desni spodnji kot - tja, kjer je označeno z rdečo!). Sedaj se nam v polju za obdelavo prikaže ta prenesen papir. Vtipkamo Ctrl+V - prilepimo silhueto. Na papirju se pokaže slika silhuete. Pritisnemo Enter ter dobljeno shranimo v kakšno mapo v računalniku kot jpg format.


Vzorčast papir s profilom sem nato oblikovala v Wordu na ustrezno velikost ter fotokopirala. Okoli silhuete sem odtisnila štampiljko okvirja in izrezala z ovalnim nestijem. In to je to :)


Lep in sončen dan!

sobota, 07. april 2012

Velikonočne

Naj bodo tokrat dovolj fotografije letošnjih voščilnic in voščila. Vsem, ki praznujete veliko noč želim to, kar je napisano na voščilu na predzadnji fotografiji.sreda, 04. april 2012

Enakost in enakopravnost


"Razmišljam, da bi ..." "S čim pa razmišljaš?" "Ja, s tistim micenim oreškom ..." :)Nekako tako, v šaljivem tonu, poteka najin pogovor, ko dragemu kaj predlagam. Do odločitve pridem tako, da na glas razmišljam.

Pri njem gre to drugače. Razmišlja sam pri sebi, odločitev, predlog pa pove na glas.


To je samo en primer, ki kaže na to, da sem res z Venere, on pa z Marsa. Da sva različna. Nisva enaka, sva pa (vsaj mislim, da sva) enakopravna.


V otroških letih sem ugotavljala, da ima mama prav gotovo raje sestro kot mene. Večkrat si je izborila prostor v postelji staršev kot jaz. Zdelo se mi je, da je deležna več objemov kot jaz. Zdaj vem, da sva si bili samo različni in zato deležni enake ljubezni na različen način. Bili pa sva enakopravni.Enakopravnost ne pomeni isto kot enakost. Šele potem, ko upoštevam raznolikosti in razlike, lahko govorimo in se trudimo za enakopravnost med spoloma, za enakopravnost med narodi, med različnimi verami ...Z veseljem bodimo različni, enkratni in neponovljivi, trudimo pa se za enakopravnost.