sobota, 30. junij 2012

Hrčki in hrčkanjePriden kot mravljica. Zvit kot lisica, Svoboden kot ptiček na veji. Reven kot cerkvena miš. Zvest kot pes.
Veliko fraz (po novem se frazam rečejo frazemi), s katerimi opišemo človeka, je vzetih iz živalskega sveta. Z nekaj besedami lahko povemo bolj slikovito kot tisoč besed skupaj. Verjetno nam je znano tudi to, da smo ljudje kot hrčki. Hrčki v ustne mošnje zbirajo hrano, ljudje pa zbiramo predmete, ki bi nam kdaj lahko prišli prav. In se kopičijo po škatlah na podstrešju, v kleti. Kopičijo se na policah in v predalih, v omarah in na stenah ...

Moje tako zaresno zbiranje je obsegalo le dvoje (in še to samo v osnovnošolskih letih): značke in "piksn!" od deodorantov (Impulsove so bile najlepše :)). V kasnejšem obdobju, ko je zanimanje za zbiranje usahnilo, so se značke znašle pri drugem zbiratelju, piksne pa v smeteh (ločenega zbiranja odpadkov pač še ni bilo).

Zadnje čase je sila popularno virtualno zbiranje predmetov, receptov, idej ... Pinterest je zato zakon! :) Zbiramo čevlje, frizure, ideje, kako se naličiti, voščilnice, avtomobile ... Virtualne omare, police, predali ... so polni tega, kar nam je všeč in kar nas zanima. Fino je tudi to, ker lahko greš tudi na "obisk" k nekomu, ki živi na stotine kilometrov proč od tebe in pobrskaš po njegovi omari. Le zakaj bi napolnila svoj predal s poli nakitom, če ima podoben okus tudi "ta in ta od tam in tam"?  


Po navdih za spodnji voščilnici sem šla kar do Vladke.


Čeprav mi stvari, ki jih tako virtualno zbiram, tu in tam pridejo prav, moram priznati, da ne vem, če nismo malo čudni, ker si tako pridno spravljamo in delamo "zaloge" :)

Kaj pa če kdaj kaj pride prav, a ne? :) :)


sreda, 20. junij 2012

Dopustniški utrinkiNekaj dopustniško morskih utrinkov.

Dopoldan, ko sonce še ni tako nevarno, se skopaš v mokro-slani modrini,

občuduješ mimo ploveče ladje.

Oko se ustavi na ribiških vrveh.


Zrak napolnjuje omamni vonj po sivki.

Popoldan mine v sprehodu po ozkih uličicahin zanimivih dvoriščih.

Počitek imaš rezerviran v prijetni senci


ali v majhni cerkvici
Zvečer pa se vrneš na  Sveti Štefan, kjer te čaka  luksuzni apartma.


 To zadnje je seveda izmišljeno :). Le kaj ti nudijo za 3.000 € na noč??? Mogoče bom zvedela, ko bom velika :)petek, 15. junij 2012

Tigraste lilijeOd antike dalje in vse do danes, je simbolični pomen cvetlic prisoten v vsaki kulturi. So del našega življenja, zaznamujejo pomembne življenjske dogodke, spremljajo nas od rojstva do smrti.
V nekaterih zgodovinskih obdobjih ali kulturah so zaradi strogega vzdušja z rožami izrazili svoja čustva, misli, želje ...

Tigraste lilije so v naravi oranžne barve, posute s črnimi pikicami. Simbolizirajo bogastvo in ponos.Fotografija je nastala na mamini cvetlični gredici.V ustvarjanju in v umetnosti pa lahko postanejo tudi modre, vijolične in rdeče. 


Bodite ponosni, ker v sebi nosite neizmerno bogastvo!

nedelja, 10. junij 2012

To troje"Za zdaj pa ostanejo vera, upanje ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen." Tako se končuje Pavlov slavospev ljubezni (1 Kor 1, 1-13). Meni eden od najlepših odlomkov v Svetem pismu.

Vera: da bi bila močna. Kljub dvomom, težavam, padcem.

Upanje: da bi bilo trdno. Kljub viharjem na morju življenja.Ljubezen: da bi bila dejavna. Kljub temu, da je tu in tam poteptana, zaničevana, nerazumljena.


Tri glavne krščanske kreposti v škatlici (verjamem, da tudi v srcu) za prvoobhajanca. 


Zraven pa še glavna simbola prvega svetega obhajila: hostija in grozd. Znamenje ljubezni, ki se daruje.

torek, 05. junij 2012

Torbica s presenečenjem


Izdelave torbice, kot jo je naredila Vladka, se prav gotovo ne bi lotila, če ne bi bila v četrtek pri njej na mini (mini po številu udeleženk) delavnici. V družbi Darje in Martine je čas skoraj štirih ur, ko smo jo izdelovale, neverjetno hitro minil. No, ni bilo samo delo. Vzele smo si čas za klepet ob sladkanju z domačim pecivom, ki ga je priskrbela Darja.

Vse tri skupaj:


Rjava je moja. In bo moja tudi ostala. Kot mušter za prihodnje. Kot dekoracija v najinem domu. Kot izraz veselja, ker lahko ustvarjam. Kot ...Odprta, z vsemi plastmi:


 In posamezni delčki:


Sanjajte o velikih rečeh, upajte, da se uresničijo in ljubite to, kar ustvarjate!