ponedeljek, 27. avgust 2012

Šola, znanje in sova


Čez teden dni se bodo zopet odprla šolska vrata. Upam, da ne bodo odprta le za šolarje, ampak bo v prenesenem pomenu "šola" pomembna tudi za nas starejše. Vsi potrebujemo znanje in nikoli nismo prestari za učenje.


V teh zadnjih dneh pred poukom otrok niti ne upam vprašati, če se veselijo šole. Kako bi se je, če je  s tem povezano vse tole:
- nadležna budilka, ki prekine prijetne sanje;
- mamin klic "Spat bo potrebno!", ko je igra najbolj zanimiva;
- težka torba, ki po velikosti spominja na potovalni kovček;
- nadležne domače naloge, ki skrajšajo čas potepanja po gozdu.

Zgoraj našteto in še kaj, res ni prijetno, vendar pomislimo na to, da bo šola omogočila poklic. Dobili bomo prijatelje, s katerimi bomo ohranjali stike na klepetu ob kavi in še kje. Prve simpatije se rojevajo v osnovni šoli. In vse znanje, ki nam bo posredovano ...

Starim Grkom je bila sova simbol znanja in modrosti, zato je bila spremljevalka boginje Atene, ki je veljala za najmodrejšo med boginjami grškega Olimpa.

Tudi v anglosaškem svetu so sove od nekdaj pojmovali kot modre ptice, polne nasvetov. Njihova modrost je ostala živa vse do danes. To vemo vsi, ki smo kdaj prebirali medvedka Puja (ali si ogledali lanskoletni animirani film). V zadnjem času pa je najbolj znana snežna sova Hedwiga, ki se je s svojo preudarnostjo in modrostjo zapisala v srca vseh tistih, ki so brali knjižno knjižno serijo o Harryu Potterju.

Zgornjo voščilnico prijavljam za Craftalnico, kjer je izziv "Pernato". Originalna sovica je od tukaj.

Lep teden in če nam pride na pot znanje, naj ne gre mimo nas.torek, 21. avgust 2012

Lazy afternoonKaj drugega sicer lahko počneš v tej vročini? Če je služba že za tabo, če je za delo na vrtu prevroče, če nimaš razloga, da bi moral v trgovino, na banko, k zdravniku ...? Narediš si "Lazy afternoon" kot tale dečko na istoimenski štampiljki LOTV (Janja, hvala za odtis!).


Časopis sicer redko vzamem v roke. No, saj ga niti nimam naročenega. Razen petkovo Delo zaradi Vikenda in Kulta. So pa knjige na dnevnem redu. Ena v spalnici, druga v dnevni sobi, tretja ... V spalnici takšna za lahko noč in miren spanec, v dnevni sobi kaj razburljivega in napetega.

Po izropani knjižnici sodeč, se v poletnih mesecih precej ljudi prelevi v knjigožere. In prav je tako!


Nekdo je nekoč zapisal: "Z branjem si bogatite duha in vračate voljo do življenja!"torek, 14. avgust 2012

SanjeVsako noč nam naši možgani pripravijo predstave. Včasih so tako žive, da nas spremljajo čez dan, spet drugič jih pozabimo takoj, ko jih odsanjamo.


Če bi malo brskali po literaturi (ali netu), bi lahko odkrili veliko teorij o tem, zakaj sanjamo in kaj pomenijo. Freud je menil, da so sanje izraz potlačenih oz. nezavednih želja, misli in občutkov. Imenoval jih je kraljeva pot v nezavedno. Alfred Adler jih je videl kot pripomoček za reševanje problemov.
Številni današnji znanstveniki pa so danes mnenja, da so sanje le razmišljanje v zelo drugačnem biokemičnem stanju.

Sama se sanj spomnim le redko. Pravzaprav so obdobja (resda zelo kratka - nekaj dni), ko jih lahko čisto podrobno opišem. Veliko več je takšnih dni, ko sanje izpuhtijo, še preden se zbudim.

Skoraj za vse sanje, ki se jih spomnim, pa lahko rečem, da drži citat Williama Dementa: "Sanje vsakomur od nas dovolijo, da smo tiho in varno nori vsako noč svojega življenja".

Prav zato bi ob spodnjem napisu (štampiljka iz Vladkinega seta Misli) na voščilnici zapisala, da bi si upala živeti le en majhen delček svojih sanj :) Bolj ga razumem v tem smislu, da si upam živeti svoje želje, načrte ... Da si upam uresničiti tisto, kar sem si zadala kot nek cilj.Voščilnica je nastala po Nicholinem, Vladkinem in Tininem navdihu :) (Ko me inspirira ...  #4)


Lep dan in lep jutrišnji praznik!

petek, 10. avgust 2012

Poročni


Včasih potrebujemo prav malo, da začnemo ustvarjati, pospravljati, se gibati ... Dovolj je nekaj besed, kakšen namig, drobna spodbuda, ki nas spravi v pogon.
V gibanje me spravi dragi, ko reče: "Danes pa boš kolesarila (šla na sprehod ...), a ne?"
K bolj temeljitemu pospravljanju (pajčevina in prah ter podobna, skoraj neopazna hišna "dekoracija")  me pripravi napovedan obisk.

Za včerajšnje ustvarjanje pa je "kriva" Vladka s svojim kompletom štampiljk Poroka. Ker je bila ustvarjalna muza malo na dopustu, je bila sedaj prav vesela, da ima nekaj novega, s čimer je lahko ustvarjala.

Ideja za to voščilnico je od tukaj.

Imejte lep vikend!