torek, 23. oktober 2012

Čeveljčki


"Naredi zajčku ušesa, teče naj okrog drevesa!
Ko se v luknjo skrije, brž se uhlje mu navije."
Zavezovanje vezalk predstavlja otroku poseben in kar zahteven izziv. Nemalokrat tudi za starše, ki učijo svoje malčke, kako se naredi popolna pentlja. Danes, ko je na izbiro veliko različne obutve s preprostejšim zapenjanjem, se otroci te spretnosti naučijo veliko kasneje. Sicer pa med četrtim in šestim letom starosti. Deklice prej, ker smo bolj spretne :) Tako pravijo.
Priznam, da sem se z zavezovanjem čeveljčkov na tej voščilnici presneto namučila. Mogoče je trajalo skoraj tako dolgo kot pred mnogimi leti, ko sem se učila zavezovanja pravih vezalk :)
Imejte lep dan!

nedelja, 14. oktober 2012

Prva zimska


Komaj dobro smo zaštartali z jesenskim časom, me že vleče v zimskega. Ampak le v ustvarjanju. Za to sta "krivi" Tina in Vladka s svojimi inspiracijami. No, tokrat je krivda bolj Vladkina, ki jo je navdihnila Betsy. Všeč so mi umirjene barve njenih voščilnic, vendar me je tokrat pritegnilo "nekaj mora viseti". Pri Tini so to iskrice (vsaj meni tako delujejo :)), pri Vladki škorenjček in bombica.Eden od najzanimivejših spominov na božično-novoletni čas v otroštvu je spomin na večere, ko sva bili s sestro že v postelji in nama je mama dovolila, da imava vsaj pol ure prižgane lučke na smrečici. Barvne lučke so bile narejene kot snežinke. Na stropu so risale zanimive barvne sence. In potem sva ugotavljali, katera lučka meče določeno senco na strop. Podnevi sva morali lučke malo prestaviti, sicer zvečer igra ne bi bila več zanimiva.

Ne samo lučke, tudi bombice so bile različnih barv. Sedaj se mi zdi, da je bila smrečica  kičasta, takrat pa je bila seveda najlepša. In je bil  vsak mamin poskus, da bi drugo leto imeli bombice v eni barvi, preglasovan. Smrečica mora biti pisana in konec.

Pisano ali umirjeno, napravite si dan tako, da bo obarval vaše srce s toplino in veseljem.

nedelja, 07. oktober 2012

Barve jeseni


Vse obdobje šolanja mi je bila jesen najmanj priljubljen letni čas. Ne toliko zato, ker se je začel pouk (koledarsko je sicer še poletje), bolj zaradi obilice dela na kmetiji. Čas po pouku ni bil namenjen domačim nalogam, učenju, treningu kakšnega športa ali piljenju na glasbenem področju. Za zadnje sem pravzaprav antitalent.


Začelo se je s siliranjem koruze. Nadaljevalo s pobiranjem in z obrezovanjem svinjske pese. O kakšnih zmanikiranih nohtih sem lahko samo sanjala. Trgatev je bila malce bolj prijetna, če je bilo takšno tudi vreme. Le da so tedaj delale družbo nadležne ose. Pa obiranje in obiranje jabolk. Še zdaj se spomnim mrzlega novembrskega dne, ko je že naletaval sneg in smo s tistih mokrih, ledenih tal pobirali jabolka. Brrrr.
Vmes je bilo še "trebljenje" buč. Za konec jesenskih opravil pa kožuhanje koruze ob večerih.

Danes sem sicer hvaležna za vse izkušnje, povezane z delom. Za vse plodove in darove zemlje, ki nam je dajala hrano in preživljala. Takrat tega pač nisem znala ceniti. Pogled se je spremenil in sem vedno hvaležna ter vesela, ko me "ta mladi" na kmetiji pokličejo za pomoč.


Mizno dekoracijo sem naredila včeraj za izziv na Craftalnici. Ker bo v uporabi več let, je iz umetnih materialov.

Obarvajte si dan!

ponedeljek, 01. oktober 2012

65. izziv na Craftalnici


Temo za tokratno sodelovanje na Craftalnici je določila Janja. Odločila se je za spodnjo postavitev.

Prvič sem podlago (vzorčast papir) voščilnice naredila s pomočjo živilske PVC folije in potiskane plasti papirnate sarviete. Postopek je nazorno prikazan tukaj. Zanimivo in zelo uporabno.

Štampiljka prijateljic je LOTV (Janja, hvala za odtis!).


Napis je narejen z Vladkino štampiljko iz zbirke Misli. Besedo "srce" sem nadomestila z izsekanim srčkom, premazanim s svetlečim 3D premazom.


Želim ti lep teden, v katerem je vsak dan najboljši in preživet s prijatelji.