sreda, 29. september 2010

Delček Michelangelove mojstrovine 2


Velikansko delo poslikave stropa Sikstinske kapele je Michelangelo začel 10. maja 1508. Dela se je lotil, čeprav ni prav nič poznal tehnike freske. Poklicali so nekaj slikarjev, ki so bili izkušeni v slikanju na presno, da bi mu pomagali. Vendar jih je Michelangelo postavil pred vrata in dal ostrgati vse, kar so naslikali. Zaprl se je v kapelo in ni hotel več odpreti.
Delo so spremljali nenehni problemi z družino, ki mu je visela na vratu, ga izkoriščala in ga do smrti izčrpavala. Obupoval je nad plesnijo, ki je napadala poslikavo. Srečeval se je z zavistjo sovražnikov, ki so računali na njegov propad. Malo je manjkalo, da ni vse skupaj pustil in pobegnil. Vsem težavam navkljub je podrl oder in odkril svoje heroično delo 1. novembra 1512. (Iz knjige: Romain Rolland, Michelangelo).
Voščilnica je narejena s štampiljko Creation of Adam.


sreda, 22. september 2010

Prostor za fotke sorodnikov


Kadar pridem h komu na obisk, so mi najbolj simpatičnimi kotički njihovih domov tisti, kjer imajo "spravljene" sorodnike. Pa naj bo to kakšen predalnik, na katerem so fotografije njim dragih oseb, ali stene, kjer z zanimivih okvirjev zrejo umrli ali še živeči sorodniki. Na tak način jih ohranjaš v svojem srcu in čutiš njihovo bližino tudi, če jih ni s tabo.Preden so delavci začeli s fasado na najini hiši, sem vzela eno ploščo stirodurja, jo oblekla v tapeto, na robove pa nalepila pobarvani okrasni profil iz stiropora. Na hrbtno stran paspartujev sem z lepilom za nakit nalepila risalne žebljičke. Zdaj lahko preprosto vsako fotografijo s paspartujem snamem in jo nadomestim z novo.

Idejo za ta okvir sem našla v septembrski reviji Lisa - Moje stanovanje.

četrtek, 09. september 2010

Delček Michelangelove mojstrovine

vir: Art

V spalnici imava precej veliko steno. Ker nimam primerne slike, sem se odločila za stensko dekoracijo. Ko sva izbirala primerno nalepko ali šablono, sva se kar hitro soglasno odločila za sliko "Roke".Gre za delček ogromne (več kot 500 m2) stenske poslikave na stropu Sikstinske kapele. Poslikava velja za Michelangelovo najzahtevnejše delo, za katerega je potreboval štiri leta.


Po navodilih sem šablono nalepila na steno in z gobico nanašala barvo. Ko je bilo posušena, sem hotela šablono odstraniti. Katastrofa! Zraven šablone se je odstranjevala tudi barva z zidu. Detajl tega zmazka :)Mož je sicer rekel, naj bo kar tako, ker zgleda bolj staro :) Ni šans. Tiste bele pikice so me tako motile, da sem vzela čopič in pobarvala "okvir" okoli slike.


Okej, stanje je bilo boljše. Vendar mi je še vedno nekaj manjkalo. Kupila sem okrasni profil iz stiropora, ga prebarvala in z njim naredila okvir. Končna "umetnina" na steni mi je celo bolj všeč kot bi mi bila prvotna slika, če se ne bi luščila barva.Od začetka do konca je trajalo en mesec :) Mislim, da sem ustvarjanje s šablonami na stene končala :) Razen, če mi kdo pove, kaj narediti, da s šablono ne bom odstranila še barve? :)

sreda, 08. september 2010

Ideje za jesensko dekoracijo

sem našla pri Melissi. Še več jih je na drugih blogih (glej sličice pod njenim prispevkom).

torek, 07. september 2010

10 X kaj imam rada

Mavrično pisana Andreja me je na svojem blogu povabila k igri, kjer napišeš 10 stvari, ki jih imaš rad. Ker tudi sama rada preberem, kaj imajo druge ustvarjalke rade :), je prav, da igro nadaljujem. Lahko bi pisala, rada imam moža, svojo družino ... Kar pa je tako logično :) Zato sem se odločila, da poiščem predvsem stvari/predmete, ki v vsakdan prinašajo drobne užitke in veselje. Vse fotke (razen zadnje) so z neta, vrstni red top 10 pa je naključen. Iz seznama se vidi, da se je začelo hladno vreme. Spomladi bi bil spisek najbrž drugačen :)


1. Dekice David Fussenegger. Prvi sva dobila za poročno darilo. Rada imam njihove barve, kakovost in toplino.

2. Spomladi in jeseni (ko ni premrzlo) si pod krajše krilo rada nadenem pisane, vzorčaste nogavice.


3. Figurice Willow Tree morajo biti skoraj v vsakem prostoru.


4. Zjutraj me spravi k sebi "obred" pitja bele kave ob pregledovanju zadnjih blogerskih zapisov naših ustvarjalk.


5. Jesen in zimo imam rada, ker se takrat na jedilniku znajde kislo zelje na 101 način.


6. Kadar sem po večerih sama doma, si "zavrtim" romantični film. Teh je sicer ogromno in je včasih pravi izziv najti gledljivega, ne preveč pocukranega.


7. Dolgi večeri prinašajo svetlobo čajnih svečk na zanimivih podstavkih in svečnikih. Če je svečka dišavna, je v prostoru toliko lepše.


8. Rada imam lenarjenje s kakšno dobro knjigo.


9. Še vedno dobim mehka kolena :), ko mi mož zaigra na kitaro in zraven zapoje.


10. Skoraj nikoli si ne snamem verižice z obeskom, ki mi ga je naredila mlajša sestra.V navodilih igre je, da moraš poiskati 10 oseb, od katerih bi rad prebral kaj zanimivega.

Svojo radovedno, žensko naravo bi rada nahranila pri
1. Tiki iz Tikinega sveta
2. Kristini - Mlin nakitin
3. Zabici - Fimolandija
4. Maji - Čas za kreativnost
5. Mojci - Mo Art
6. Renati - Malo ustvarjalno
7. Jani - Ustvarjalne drobtinice
8. Anji - Drobtinice
9. Maji - Polipap Crafter
10. Vladuški - Ustvarjalna skrinja

ponedeljek, 06. september 2010

Ko je prepozno,da bi obiskala H, pri kateri so odkrili raka,
da bi ji poslala kakšen prijazen sms,
da bi jo poklicala in ji rekla, da pogrešam najine jutranje klepete,
da bi prišla do nje in jo odpeljala do mojega novega doma na kakšno kavico,
da bi ...
Je prepozno.