Med sladicami, ki jih imam najraje in ki jih z veseljem tudi naredim, je na vrhu seznama tiramisu.
Bloga ne nameravam spreminjati v kulinaričnega, le novo voščilnico moram opremiti s primernim besedilom :)
Za izdelavo tiramisuja sem preizkusila kar nekaj receptov, najboljši pa mi je spodaj zapisani, najden v eni stari nemški reviji.
Podlaga: otroški piškoti, poškropljeni (ne jih preveč namočiti!) s pravo kavo (lahko je malo sladkana, vendar ni potrebe), v kateri je malce ruma.
Nadev: 500 g mascarponeja, 200 g sladkorja, 2 dl mleka, po želji malo limoninega soka, 40 g želatine, 1,20 l sladke smetane.
Pasta: 50 g sladkorja, 3 žlice vode, 6 žlic močne črne kave. Sladkor in vodo kuham, da karamelizira (ostati mora tekoča), odstavim in primešam vročo kavo.
Mascarpone spasiram, dodam sladkor in mešam, dokler se ne raztopi, primešam mleko in limonin sok. Želatini dodam malo vode, pustim, da nabrekne, nato jo na štedilniku (ali v mikrovalovki) raztopim. Smetano stepem. Mascarpone in želatino premešam (in to hitro, da ne nastanejo grudice. Sicer lahko uporabimo tudi želatino fix), dodam smetano. Kremo razdelim na dva dela, enemu dodam pasto.
Na prvo plast piškotov dam en del nadeva, nato položim drugo plast piškotov (malo jih pokapljam s kavo), zopet nadev in na vrh posipam kakav v prahu. Za nekaj časa dam na hladno, da se sladica strdi.
In potem pride dobra deklica, ki vso umazano posodo ter pribor lepo umije in pospravi :)
Bloga ne nameravam spreminjati v kulinaričnega, le novo voščilnico moram opremiti s primernim besedilom :)
Za izdelavo tiramisuja sem preizkusila kar nekaj receptov, najboljši pa mi je spodaj zapisani, najden v eni stari nemški reviji.
Podlaga: otroški piškoti, poškropljeni (ne jih preveč namočiti!) s pravo kavo (lahko je malo sladkana, vendar ni potrebe), v kateri je malce ruma.
Nadev: 500 g mascarponeja, 200 g sladkorja, 2 dl mleka, po želji malo limoninega soka, 40 g želatine, 1,20 l sladke smetane.
Pasta: 50 g sladkorja, 3 žlice vode, 6 žlic močne črne kave. Sladkor in vodo kuham, da karamelizira (ostati mora tekoča), odstavim in primešam vročo kavo.
Mascarpone spasiram, dodam sladkor in mešam, dokler se ne raztopi, primešam mleko in limonin sok. Želatini dodam malo vode, pustim, da nabrekne, nato jo na štedilniku (ali v mikrovalovki) raztopim. Smetano stepem. Mascarpone in želatino premešam (in to hitro, da ne nastanejo grudice. Sicer lahko uporabimo tudi želatino fix), dodam smetano. Kremo razdelim na dva dela, enemu dodam pasto.
Na prvo plast piškotov dam en del nadeva, nato položim drugo plast piškotov (malo jih pokapljam s kavo), zopet nadev in na vrh posipam kakav v prahu. Za nekaj časa dam na hladno, da se sladica strdi.
In potem pride dobra deklica, ki vso umazano posodo ter pribor lepo umije in pospravi :)
Komentarji
Čestitka pa je tako, tako, ... mmm sladka :-))
Zelo lepa je!
Čestitka je preslatka!
Lijep pozdrav.
Jaz pa ne bi zdajle tiramisuja( Ja pa jade:):):):)), jaz bi rada tako barvala!!!!!Ma jaz bi oboje!!!!
tako punčko ( če prav vidim je to sploh angelček) bi pa najbrž vse imele rade, ker lepo pomije.
voščilnica mi je tudi zelo všeč.
Voščilnica je zelo lepa in zelo lepo pobarvan odtisek!
Lp
Zelo lepa voščilnica in ta široka čipka....tiramisu pa mislim, da nisem delala že nekaj let. Mogoče je pa spet čas.