Hrčki in hrčkanje



Priden kot mravljica. Zvit kot lisica, Svoboden kot ptiček na veji. Reven kot cerkvena miš. Zvest kot pes.
Veliko fraz (po novem se frazam rečejo frazemi), s katerimi opišemo človeka, je vzetih iz živalskega sveta. Z nekaj besedami lahko povemo bolj slikovito kot tisoč besed skupaj. Verjetno nam je znano tudi to, da smo ljudje kot hrčki. Hrčki v ustne mošnje zbirajo hrano, ljudje pa zbiramo predmete, ki bi nam kdaj lahko prišli prav. In se kopičijo po škatlah na podstrešju, v kleti. Kopičijo se na policah in v predalih, v omarah in na stenah ...

Moje tako zaresno zbiranje je obsegalo le dvoje (in še to samo v osnovnošolskih letih): značke in "piksn!" od deodorantov (Impulsove so bile najlepše :)). V kasnejšem obdobju, ko je zanimanje za zbiranje usahnilo, so se značke znašle pri drugem zbiratelju, piksne pa v smeteh (ločenega zbiranja odpadkov pač še ni bilo).

Zadnje čase je sila popularno virtualno zbiranje predmetov, receptov, idej ... Pinterest je zato zakon! :) Zbiramo čevlje, frizure, ideje, kako se naličiti, voščilnice, avtomobile ... Virtualne omare, police, predali ... so polni tega, kar nam je všeč in kar nas zanima. Fino je tudi to, ker lahko greš tudi na "obisk" k nekomu, ki živi na stotine kilometrov proč od tebe in pobrskaš po njegovi omari. Le zakaj bi napolnila svoj predal s poli nakitom, če ima podoben okus tudi "ta in ta od tam in tam"?  


Po navdih za spodnji voščilnici sem šla kar do Vladke.






Čeprav mi stvari, ki jih tako virtualno zbiram, tu in tam pridejo prav, moram priznati, da ne vem, če nismo malo čudni, ker si tako pridno spravljamo in delamo "zaloge" :)

Kaj pa če kdaj kaj pride prav, a ne? :) :)


Komentarji

Oseba Janja sporoča …
Pri obnavljanju našega stanovanja sem spoznala, da tudi sama sodim med hrčke :)). Virtualno zbranje mi ne gre .... sreča.

Voščilnici sta zelo lepi. Lp
Oseba Andreja sporoča …
Tudi sama sem pravi hrček, saj moj ustvarjalni kabinet premore vse mogoče in še sreča, da tiste krame na podstrešju ni :-))
Tvoji čestitki pa sta "preprosto" lepi in uporabila si super postavitev!
Oseba Helena sporoča …
Janja, zame so obnove in selitve dober razlog, da se česa znebim :)
Oseba Vladuška sporoča …
Vse manj sem hrček v resničnem svetu, ker mi gre preveč stvari oz. prenatrpanost vse bolj na živce. Sem se pa kar nasmejala pri tem virtualnem zbiranju predmetov, ker dejansko na to nisem gledala kot zbiranje oz. hrčkanje. Zame je to bila tabla, kjer zberam vse koristne informacije in lepe stvari na enem mestu. Ampak na koncu koncev je točno to, kar si napisala, virtualno nabiranje zalog. Ampak tako zbiranje mi ne jemlje prostora v omari ali na polici, tako da ostajam še naprej zvesti virtualni zbiralec :))) Mi zelo pride prav, saj tudi sama velikokrat pokukam na svoje lastne zbirateljske table za kakšen navdih. Na tega, ki si ga izbrala ti, sem že pozabila, ampak je res lepa. Zelo lepi čestitki in tista prva misel je krasna in lepo si jo razdelila na zunanjost in notranjost. Zgleda sva bili podobnih idej ta teden :))
Oseba Helena sporoča …
Ja, saj jaz bom verjetno tudi ostala bolj ali manj virtualni zbiralec :) Ker za pravo zbiranje ni prostora, denarja ... :) Čeprav se tudi v virtualnem zbiranju omejujem bolj ali manj le na to, kar mi bo služilo kot ideja, navdih, namig ... :)
Oseba • ♥ Natali ♥ • sporoča …
"hrček enkrat hrček za vedno" ta misel mi je prišla na misel, ko sem tole prebirala.Jaz tudi težko razumem- kako si človek nabere toliko enih stvari in to celo takrat, ko se odloči,da bo kupoval strogo samo tisto, kar potrebuje?!?!? že nekaj let živim po tem principu, a mi vsako leto vsaj 2x uspe nabrati kupe stvari, ki jih bodisi podarim ali zavržem.
hja, s Pinterestom sem tudi sama zasvojena in mi je fajn, ker lahko kjerkoli pogledam ( iz vsakega računalnika ali celo mobija z internetom), kaj imam tam "pospravljeno". resnično me zanima kolikokrat bom dejansko uporabila vso mojo "kramo na pinterestu".
jaja, saj pravim 1x hrček za vedno hrček :)
Oseba Jana sporoča …
Mislim, da 'hrček' postaneš čisto nezavedno. Niti ni nujno, da zbriraš samo določene predmete; zame je lahko hrčkanje čisto vse, kot npr. zakaj kupiti še en set kuhinjskih krožnikov, če že imaš 2 seta ipd. Ampak to počnemo, vsi, verjetno brez izjeme.
Kot otrok sem zbirala kamenje, takšno iz ceste, ki se je malo svetlikalo in kasneje do mineralov in poldragih kamnov. Zbrirko še vedno imam, ampak je spravljena v škatlah. Čisto prehudo za brisanje prahu. :)

Čudovita čestitka! :)
Oseba Mojca sporoča …
Jaz se tudi najdem med hrčki ... včasih se mi zdi da mi bo prišlo vse prav. Sploh pa se mi včasih zdi butasto kupovati kakšne stvari, če lahko iz "smeti" ustvarim kakšno drugačno uporabno stvar. Ampak tele tvoje voščilnice pa so prav čudovite, kako lepo si jih skombinirala. Lp
Oseba Simona sporoča …
Ja, čez sedem let vse prav pride in tudi jaz sem hrček. Priznam.
Oseba helena sporoča …
Moje hrčkanje je bilo zelo intenzivno v otroško-najstniških letih; razglednice, ki so še vedno lepo urejene po tematiki v škatlah v kleti, papirnati servieti, (če propade Paloma, pridite k meni), značke so še vedno v albumih, nalepke takšne in drugačne, nakupovalne vrečke, ovitki čajnih filter vrečk (zadnjih treh zbirk ni več) in še bi se kaj našlo...:):) V tem sem uživala, danes uživam v drugačnem hrčkanju...:):), virtualno pa ni zame.
Čestitki sta naravnost čudoviti in očitno virtualno hrčkanje ni kar tako....:):)
Oseba Metuljčica sporoča …
Čestitki sta čudoviti, pa tudi misli sta me prevzeli. Ne vprašaj kaj vse sem že sama zbirala, a sem se zdaj malce umirila, tako da zmirno hrčkam.
Oseba Tadeja sporoča …
:) Daaaaa, a kad je u kuči previše hrčaka, onda to poprimi razmjere katastrofe, tako da kod mene sad izgleda, jer smo počeli rješavati posljedice hrčkomanije, kao da je tsunami protutnjao. :)
Drži mi fige, a otići Vladki po inspiraciju je provjeren recept! :)
Jako lijepa čestitka!
Oseba Hali sporoča …
Čudovito! Hrček, ja do neke meje, ko me začne natrpanost motiti, potem oddam... in seveda čez par dni ravno tisto potrebujem. Ampak preživimo tudi brez ane?