Barve jeseni


Vse obdobje šolanja mi je bila jesen najmanj priljubljen letni čas. Ne toliko zato, ker se je začel pouk (koledarsko je sicer še poletje), bolj zaradi obilice dela na kmetiji. Čas po pouku ni bil namenjen domačim nalogam, učenju, treningu kakšnega športa ali piljenju na glasbenem področju. Za zadnje sem pravzaprav antitalent.


Začelo se je s siliranjem koruze. Nadaljevalo s pobiranjem in z obrezovanjem svinjske pese. O kakšnih zmanikiranih nohtih sem lahko samo sanjala. Trgatev je bila malce bolj prijetna, če je bilo takšno tudi vreme. Le da so tedaj delale družbo nadležne ose. Pa obiranje in obiranje jabolk. Še zdaj se spomnim mrzlega novembrskega dne, ko je že naletaval sneg in smo s tistih mokrih, ledenih tal pobirali jabolka. Brrrr.
Vmes je bilo še "trebljenje" buč. Za konec jesenskih opravil pa kožuhanje koruze ob večerih.

Danes sem sicer hvaležna za vse izkušnje, povezane z delom. Za vse plodove in darove zemlje, ki nam je dajala hrano in preživljala. Takrat tega pač nisem znala ceniti. Pogled se je spremenil in sem vedno hvaležna ter vesela, ko me "ta mladi" na kmetiji pokličejo za pomoč.


Mizno dekoracijo sem naredila včeraj za izziv na Craftalnici. Ker bo v uporabi več let, je iz umetnih materialov.

Obarvajte si dan!

Komentarji

Oseba petra m sporoča …
Čudovito...takšno jesensko dekoracijo bi imela tudi jaz:).
Oseba Tanja E. sporoča …
Helena, zelo lepo in toplo jesensko dekoracijo si ustvarila. In tvoj zapis sem brala z zavedanjem tega, kako pridna si morala biti v otroštvu, pridobila pa si veliko dragocenih vrednot, ki se kažejo že skozi zapise v tvojih toplih objavah, ki jih z veseljem preberem in pogledam. LP:)
Oseba mihaela sporoča …
Zelo lepa dekoracija!
Zapis pa ... popolnoma sem se prepoznala v njem. In kako z veseljem zdaj obdelujem svoj vrt, takrat pa ... :)
Oseba Simko sporoča …
Tako lepa jesenska dekoracija v toplih jesenskih barvah. Ob branju tvojega zapisa sem se tudi jaz vrnila v svoje otroštvo in odraščanje in spominov, kako sem se zmeraj pritoževala, ko mi je bilo samo omenjeno, da gremo k babici na kmetijo pomagat pobirat krompir, žet pšenico ali koruzo in jo spravjat ali pa navsezadnje delo v domačem vinogradu, ki me je vedno ločevalo od mojih sovrstnikov, saj so se oni vedno igrali in družili, sama pa sem preživljala svoj prosti čas ob delu...karkoli že, vedno sem se pritoževala, a na koncu, ko je bilo delo končano, sem bila vedno vesela, da sem pri delu sodelovala. Neverjetno, kako se ti pogled na vse to spremeni, ko odrasteš in si ustvariš svojo družino... Tudi sama sem hvaležna za marsikatero izkušnjo iz otroštva... Hvala ti, da si me z današnjim tvojim opisom spet spomnila na to... Lp
Oseba Mojca sporoča …
Oh tvoje namizna dekoracija je res krasna prava jesneska. Ja glede kmetovanja pa sem tudi sama včasih (sicer smo imeli samo njivo) pomagala dedku in babici in ja še vedno rada pomagam dedaj mami in četu, saj tudi sama v lj (stanovanje) odnesem pridlek in sem res hvaležna glede na to da je hrana sedaj res tako draga ... LP
Oseba Jana sporoča …
Jesen ti pa res ni ravno pisana na kožo. :)
Lahko pa se pohvališ s čudovito jesensko dekoracijo v pisanih barvah. Vzpodbudila si tudi mene, da spremenim dekoracijo v hiši.
Oseba moi sporoča …
O, si kar predstavljam, kako ti je bilo takrat vse odveč, danes pa smo tako hvaležni za vse skupaj preživete ure in za vse darove, ki jih prinaša jesenski čas. Kako lepo, da se nam pogled razširi in znamo ceniti drobne stvari.
Sem se kar našla v tvoji zgodbi.
Oseba Simona sporoča …
Tudi sama sem pomislila na to, kako v mladosti nisem znala ceniti tega, kar smo imeli. Kljub delu. Danes pa se rada vračam h koreninam in delu povezanim s tem.
Aranžma je lep.
Oseba Helena sporoča …
Mihaela, a ne, da je tako :) Zdaj sem tako ponosna na svoj vrtiček in z veseljem grem pomagat, ker se domov vedno vrnem obložena z domačimi dobrotami :)
Oseba Helena sporoča …
Podpišem se pod to. Neizmerno sem hvaležna, ker lahko jem doma pridelano zelenjavo ...
Oseba Helena sporoča …
Zdaj mi je jesen že pisana na kožo. V mladosti pa res ne :)
Oseba Janja sporoča …
Sem bila prepričana, da je listje pravo :). Jesenska dekoracija je čudovita.
Z zanimanjem sem prebrala vse, saj je mesto moj dom od rojstva. Lp
Oseba Klara sporoča …
Lepo si opisala svojo izkušnjo. Lahko si samo predstavljam kako ti je bilo.
Dekoracija je krasna. :)
Oseba Goga sporoča …
Pobiranje jabolk izpod snega sem tudi sama izkusila eno jesen pri babici v Prekmurju, priznam, da je bila to moja najhujša jesenska izkušnja. Drugače imam pa sem imela jesen rada, gobe pa kostanj, to mi je oče opravičil za pobeg od gostilniškega dela. Ti si kot otrok delala na kmetiji jaz pa v gostilni, tudi ni blo fino, takrat, sedaj pa znam prijeti za vsako delo in to je moja dota.

Zelo lepo jesensko dekoracijo si naredila in fino je, da boš naslednje leto v tem času samo sprala prah z nje in bo spet kot nova.

Pozdravček od Lili
Oseba Vladuška sporoča …
Fantastična dekoracija Helena, res zelo zelo lepo. Zanimivo res, kako se nam perspektive spremenijo, ampak kot otrok bi pač želel samo čas zase in igro in svoje interese in je vse ostalo preveč.
Oseba Metuljčica sporoča …
Prelepa je tvoja jesenska dekoracija. Vsako leto si jo naredim tudi sama, a letos me je čas povozil, zato sem toliko bolj vesela,da sem lahko uživala ob tvojem ustvarjanju. Tudi mene si popeljala v čas otroštva......
Oseba Andreja sporoča …
Čudovita dekoracija, ki bo prinesla v vajin domek pridih jeseni :-))
Tudi jaz se najdem v tvojem zapisu; danes hvaležna za vaško življenje!
Oseba Tina sporoča …
Kako krasna dekoracije. Spomnila si me, da bi bilo dobro papirčkanje kdaj uporabiti tudi za dekoracijo doma...
Oseba Maja sporoča …
To je pa res čudovita jesenska dekoracija, polna barv in majhnih presenečenj na njej. Tudi fotografije so to res odlično uspele.
Oseba Hali sporoča …
Uauu lepa dekoracija. In zapis, je že tako in mora biti...kar nam je bilo v preteklosti breme in muka, tega se zdaj spominjamo z nostalgijo in veseljem. In si včasih želimo nazaj, tudi zaradi ljudi, ki so takrat bili, zdaj jih pa več ni...
Oseba Ustvarjalni utrinki Tamara P. sporoča …
Če želimo užiti v sedanjosti in pogledovati naprej v prihodnost, se moramo sprijazniti z lastno preteklostjo. Ti počneš to čudovito na kreativnem področju. Super dekoracija.Lp in le tako naprej.