Predpraznični dnevi

V tem tednu sem bila v "špeceriji" le enkrat. Da sem nakupila stvari, ki so mi zmanjkale. Ob pogledu na polne vozičke drugih ljudi, sem se zamislila, kako nam v bistvu gre dobro. Ali pa se nam obeta kakšna kriza, za katero ne vem, in je potrebno narediti po svojih shrambah in hladilnikih zalogo za en mesec ali več? Mogoče imajo za božični večer povabljeno vso žlahto na večerjo?

Tale potrošniška mrzlica je že prav nadležna. Če seveda padeš vanjo. Poslušam in berem, kako ljudje komaj čakajo, da je vse to za njimi. Da bo končno tukaj 3. januar.

Moram napisati, da me takšno razmišljanje žalosti. Prazniki so zato, da te obogatijo, so sonce v sivih in meglenih dneh. Namen praznikov ni v tem, da te spraznijo, kot bi pomislili ob besedi praznik. Mogoče Slovenci res nimamo posrečenega izraza za praznične dneve. Prazniki bi nas morali sprazniti vse navlake, vsega, kar nas teži in napolniti z vsebino, s toplino, z veseljem do življenja.

Saj se da. Le potruditi se je potrebno in poiskati smisel in vsebino praznikov.

Božič ni samo lepo okrašen dom (prispeva pa k vzdušju)

niso samo darila (darilo je že praznik sam),


in ne leporečna voščila (dobro pa jih je slišati :))


pretiravanje s hrano in pijačo, otročja sentimentalnost s sladkobnimi pesmicami, jaslicami in umetnimi božičnimi drevesci; svečano razsvetljavo, ki vodi v trgovine.

Da je božič še kaj drugega, neprimerno večjega in dragocenejšega.

Je tisti, ki so ga našli pastirji v jaslih.

Komentarji

Oseba MarikaGabez sporoča …
Lepo si napisala. Že kar nekaj objav s podobno tematiko sem odprla danes in nekako vsi čutimo in razmišljmo enako.
Rada analiziram, premlevam....
Navkljub dolgi tradiciji je božič pri nas dokaj mlad. Mislim, da sem bila sama stara kakšnih 15 let ko smo o njem lahko prvič javno spregovorili. Bil je tujek v naših življih. Govorim o večini in ne določenih skupinah ljudi. Kot otrok sem včasih skrivoma doživljala božič, brez da bi starši vedeli. To je bila strogo varovana skrivnost.In ko sem začela ustvarjati svojo družino, je bilo to kot breme, ki je padlo z mene. Ničesar več ne skrivati. Je dan družine, tiste najožje, pristne. Na začetku smo bili to moj partner in otroci. Večno in tiho vztrajanje leta in leta je naš krog širilo. Danes je naša družina velika. Tako in drugače. Bližnji sorodniki, ta ali oni sosed, prijatelj, ki so dobesedno postali člani naše družine v tistem pravem pomenu besede in so za Božič skupaj z nami. Biti skupaj, prav vsi, vsaj 1x letno. In to je največje darilo, ki ga lahko prejmemo kot družina. Čas se takrat ustavi samo za nas in še nekaj mnogo več od vsega tega.
Oseba Andreja sporoča …
Helena tole o Božiču si zelo lepo predstavila in vse preveč je takih, ki jim njegov pravi pomen zelo malo pomeni.
Tudi meni je najlepše, ko se vsi zberemo pri mojih starših, tri sestre z družinami, molimo, gremo okrog "ogla", pokadimo obe hiši, da prijetno diši (jaz kar malo pretiravam, tako mi prija ta vonj), potem sledi večerja in večerno druženje do polnočnice. Seveda brez daril ne gre, a se mi zdi to naše druženje neprecenljivo.
Želim ti lep in miren Božični vidend :-))
Oseba Sonja sporoča …
Pod Marikin čudovito zapisan komentar nimam kaj dodati. Le podpišem se lahko.
Oseba Goga sporoča …
Tudi jaz se strinjam z napisanim,dodala bi le, da me žalosti, ko ljudje pravijo kako težko čakajo konec praznikov a vseeno brezglavo zapravljajo, pretiravajo in se tako sami oddaljujejo od bistva res lepih šeg in običajev.
Oseba Mojca sporoča …
res je, kar si napisala... morda se vseeno mora v kakšni glavi kaj premakniti, da... dojame. za nekatere je tako zelo preprosto, drugi pač si morajo do "prazničnega" pomagati z razkošjem, ki je vidno očem.
Oseba Tika sporoča …
Kako imaš prav! Mislim, da se počasi obrača na bolje, da so nekateri že siti potrošništva...
počasi se veča kritična masa v pozitivno smer.
Oseba Vladuška sporoča …
Kako si nas lepo pripeljala na konec z mislimi in prečudovitimi čestitkami. Vsekakor imaš prav in podobno kot ti, sem se tudi jaz letos na daleč izogibala trgovin. Enostavno mi to sploh ni bilo pomembno. Pa imam vseeno vsa darila. Letos se je v moji okolici zgodilo vseeno nekaj zelo zanimivega. Večino svojih prijateljic in kolekic okoli mene letos sploh ni zapravljalo in se gužvalo po trgovinah, tudi njim ni bilo, a ni zanimivo? Mogoče pa se počasi stvari obračajo in je ljudem res že vse prišlo čez glavo. Po moje ja. Zame je to najlepši praznik in vedno znova začutim srečo, žalost, veselje. Lep in blagoslovljen Božič obema.
Oseba Helena sporoča …
Avtor je odstranil ta komentar.
Oseba moi sporoča …
Mislim, da se (ustvarjalke) strinjamo, da nam potrošništvo ni všeč, drugače ne bi izdelovale unikatov, namenjenih določenim osebam in jih sešile z nevidnimi nitkami dobre energije.
Blagoslovljen in topline poln Božič tebi in tvojim.
Oseba Helena sporoča …
Drage virtualne prijateljice :) Prav ogrele so me vaše besede na ta jutranji sveti večer. Veseli me, da smo si podobnih misli in doživljamo podobno ob tej potrošniški mrzlici. Ker so nam prazniki še prazniki. Ko si znamo vzeti čas za bližnje, za pogovor ...
Oseba Hali sporoča …
Podpišem pod komentarje. Ker sem par stvari, ki so zmanjkale kupila kar v lokalni trgovinici, spila kavo s prijateljico, kupila ciklamo za taščo v cvetličarni.Čeprav ni bilo časa, sem si ga vzela in se ob tem počutila - prekrasno. Komaj čakam, da pridem domov, da začnemo pripravljat zgodnjo večerjo, da preberemo še zadnjo zgodbico v praznični knjigi ( hvala ti za idejo, prekrasne decembrske večere smo imeli), se malo "požulimo" in gremo hitro spat.
Vse lepo!