Med spomini in sedanjostjo


Ob praznikih najbolj pogrešam veliko družino in vzdušje, ki je bilo prisotno med mojimi domačimi. Čisto drugače je bilo, ko smo se vsi pripravljali in je vsak imel svojo zadolžitev. Ata je zakuril krušno peč, mama zamesila za kruh in potico. Otroci smo barvali jajčka. Pa ne le njih. Ponavadi so bili pisani tudi kamenčki na dvorišču. Še prej sem šla k blagoslovu ognja, čeprav je doma v peči že gorelo, da se je šunka lahko skuhala.




Nato je mama je pripravila košaro z velikonočnimi jedili, zraven priložila za vsakega člana družine še velik kos ljubezni in veselja.


K žegnu pa smo nesli otroci sami, skupaj s sestrično. Pot je vodila skozi gozd do podružne cerkvice. Te velikonočne košarice. Mmmm, vedno polne prijetnega vonja. Na poti nazaj je sledil obvezen postanek in počitek na velikem štoru, kjer smo preizkusile žegnane čokoladne jajčke. Pot tja in nazaj je spremljalo streljanje s karbidom, za kar so bili "krivi" vaški fantje.



Zvečer je ženski del družine odšel k velikonočni vigiliji. Ata je imel še zadnje opravke pri pripravi kresa, ob katerem smo se nato zbrali skupaj s sosedi.


Zjutraj sva s sestro šli k procesiji in nato k maši. V spominu mi ostaja, da se je velikonočno jutro ponavadi kopalo v pomladnem soncu. Še narava si je odela svoja "praznična oblačila".
Čeprav je danes precej drugače, veselje ob prazniku velike noči ostaja enako.

Želim vam mirne, blagoslovljene in lepo doživete velikonočne praznike s tistimi, ki jih imate radi!


Komentarji

Oseba Alenka sporoča …
Čudovite čestitke s križi!
Tebi in tvojim želim lepe praznike!
Oseba • ♥ Natali ♥ • sporoča …
lepe voščilnice.v vseh barvnih odtenkih.tudi tvoje lanske so mi všeč.
se strinjam s tabo,da je lepo take navdihujoče praznike praznovati z družino. iz mojega gnezda tudi moja mladiča že napol odhajata in že čutim neko praznino. nekoč me je moj prvorojenec podučil- nikoli nisi sama, vedno je Bog s teboj.in to me pomirja.takrat se čutim še bolj povezana s svetom in z drugimi ljudmi.
veselo Alelujo ♥
Oseba Suzana sporoča …
Krasne čestitke! Se sploh ne morem odločiti, katera barba mi je ljubša.
Tudi jaz tebi želim vesele praznike.
Oseba Andreja sporoča …
Lepe voščilnice in vsaki dve si pofotkala drugače - zelo lepa objava, tudi opisno :-))
Tudi tebi želim lepe in predvsem mirne praznike!
Oseba Janja sporoča …
Tako postavitev kot barvanje in motiv je čudovito.
Vesele in mirne praznične dni želim tudi tebi. Lp
Oseba Tanja E. sporoča …
Kar začutila sem vse, o čemer si pisala...Čudovita objava, tako v besedi, izdelkih in njihovih fotografijah. Te čestitke so ti tako lepo uspele v vseh barvnih odtenkih. LP:)
Oseba Goga sporoča …
Ganila me je tvoja objava, tako lepo je tradicijo ohranjat tako, da jo z veliko ljubezni prenašaš na svoje najdražje.

Voščilnice so le dopolnilo k napisanem, vsaj tokrat, ker mi ob takih trenutkih besede povedo veliko, slike pa to dopolnjujejo.
Oseba Maja sporoča …
Res lepo napisano, neprecenljivi spomini, polni ljubezni. Prepričana sem, da jih ohranjaš in prenašaš naprej. Vse lepo vam želim.
Oseba Vladuška sporoča …
Iz otroštva nosiš neprecenljiv zaklad in naj te ta spomin vedno spremlja. Zelo lepo napisano, kot so tudi prekrasne vse čestitke. Prave lepotice. Lepe praznike.
Oseba Tika sporoča …
Blagoslovljene in vesele Velikonočne praznike! In res, spomini so neprecenljivi!
Oseba Simona sporoča …
Kako lepo si to zapisala. Skoraj kot bi se spominjala svojega otroštva. Me je misel kar ponesla nazaj. Mirne praznike tudi tebi in tvojim.
Oseba flo sporoča …
Prav takšne spomine imam tudi jaz ;-) Želi ti vesele, blagoslovljene in milosti polne velikonočne praznike (malček z zamudo, pa vseeno iz srca)
Oseba Marija - Marička sporoča …
Čudovito napisano. Res je ta spomin neprecenljivi zaklad, na katerega ne smeš nikoli pozabiti- pa saj vem, da ne boš; je preveč globoko v tebi. Pri nas je bilo podobno, vendar brez krušne peči in kresa. No, pa tudi počitka na poti domov ni bilo, saj smo stanovali le nekaj korakov od cerkve :). Ampak občutek in vse priprave na slavje, ki ga nosi vstajenje, je pa podoben.
Upam, da si preživela res lepe praznike.
Pa še pohvala vsem lepotičkam, ki si jih predstavila.
Oseba Hali sporoča …
Prekrasen zapis...in še lepše čestitke.Motiv je krasno pobarvan in potem še dodatki...lepo!
Oseba Anonimni sporoča …
Čudovite čestitke. Prav tako si zelo lepo zapisala svoje spomine.

Na mojem blogu te čaka nagrada.