Nered in red

V času študija in pisanja diplomske sem imela v rokah ogromno časnikov iz začetka prejšnjega stoletja. Govorica in besedišče iz tistih časov mi je nadvse zanimiva. Ker je današnja objava o redu in neredu, naj bo za pokušino članek iz Naše gospodinje (glasilo slovenskih gospodinj in deklet) za leto 1914, ki takole piše o organiziranosti:



Vsaka reč na svoje mesto. Stari so imeli latinski pregovor: Ohrani red in red bo ohranil tebe, Pre-potrebno bi bilo, da bi se te besede tudi še danes napisale z debelimi črkami na vrata marsikatere hiše, kjer ni nobenega reda, ampak prava babilonska zmešnjava.


Le poglejmo si tako hišo brez reda! Na vse zgodaj se gospodar odpravlja v gozd z vozom. Ko ima že napreženo, zapazi, da je treba pribiti žebelj k vozi. Skoči v vežo, išče, stika, pa nič ne najde.
Nato začne klicati deklo: »Mana, kje je kladivo in klešče?« »Ne vem,« se oglasi zaspana dekla izpred hleva. Gospodar išče dalje. Spet kliče ženi: »Mina, ali si ti dejala kam klešče?« Žena pride in pomaga iskati. Po policah, po miznicah, po shrambi — povsod,

»Oh, ti-le otroci vse razvlečejo. Zakaj jim nič ne rečeš?« Mož se razjezi in očita ženi, da ona nič ne pazi nanje. Nato iščeta skupaj, dokler se kl'divo slednjič ne izmota iz kake šare na dan. Komaj je mož odšel, pride dekla iz hleva in ne more dobiti cedila. Spet ropota in se jezi ona in gospodinja. Nobena noče biti ničesar vzrok.
Komaj se je godrnanje in besedovanje poleglo, se začne z otroki. Malčki vstajajo, trije morajo v šolo, eden bo gnal past, drugi pa samosrajčniki gledajo po zajtrku. No, in sedaj je pravi svitek! Tonček je izgubil abecednik, Francka ne more dobiti rute in predpasnika, Janezek, ta pa že celo, ta sploh ne ve, kje so hlačke, ne ve, kje ima klobuk. V sobi je prava vojska. Po tleh vse razmetano, nekaj za pečjo, nekaj pod klopjo, nekaj za mizo. Kakor je kdo sinoči zadremaval, tako je metal in se levil na levo in desno. Mati se jezi, premetava, išče, se krega, dokler se po dolgem trudu ne posreči zadovoljiti vse in jih spraviti v šolo. Drugi dan se prične nered znova ...

Nekaj podobnega bi lahko rekla za papirje in papirčke, ki jih imam za ustvarjanje. Manjši so bili v eni veliki škatli, večji pa v predalu pisalne mize. Ko sem se lotila dela, sem vedno prebrskala ves kup, da sem našla papir ustrezne barve. Ker sem imela tega dovolj, sem za papirčke (predvsem ostanke, ki se seveda ne smejo zavreči :)) kupila manjše škatle iz kartona (Ikea! Metuljček nakazuje, kakšne barve papirčki so v škatli),


za večje pa je moj L. naredil predalnik.

Zaradi koleščkov je zelo praktičen. Po ustvarjanju ga preprosto zapeljem pod delovno mizo. In v ustvarjalnici je zopet red :)



Imejte lepo cvetno nedeljo! Moj presmec
(štajerska butarica) že čaka, da bo blagoslovljen.

Komentarji

Oseba Tanja E. sporoča …
Uau, to je pa že prav profesionalen red papirjev, lahko ti ga samo zavidam, ker pogled na tako lepo urejeno papirno družinico je enkraten. In krasen predalnik, res. Jaz toliko prostora nimam in imam bolj drobne papirje kar po mapicah, čeprav po nekaj narejenih čestitkah zaidejo zeleni med rdeče, vijolični med modre, itd... Tudi jaz ti želim lepo nedeljo!
Oseba Sonja sporoča …
Super lepo pospravljeno boš imela. Te Ikeine škatlice so tudi meni všeč, jih imam že kar nekaj doma :) Polnih, jasno :)
Oseba Vladuška sporoča …
Hi hi, odlično, da si tole objavila. Kako zabavno je bilo brati. S temi papirji in papirčki imam tudi sama velik problem, ampak ga še uspem držat v redu. Si se pa odlično zanšla s škatlami in kolikor vidim, si si barve označila z metuljčki, krasno. Pa L. ti je naredil super predalnik.
Oseba Anonimni sporoča …
Prekrasno!
Obožavam kad je sve uredno složeno i u redu. Veliki sam perfekcionista i sve mora biti tip-top:)
Divno si odradila ovaj mali projekt u svom domu, sve pohvale!

Sunčani pozdrav iz Rijeke:)
Oseba Suzana sporoča …
Kako ti zavidam! Jaz imam namreč poleg nereda še pomanjkanje prostora, tako da takšen red pri meni ne pride v upoštev. Sem pa ravnokar pospravljala drobne ostanke, ki še čakajo, da jih nekam zložim. Ker se mi ni dalo več, sem šla malo na splet in glej naletim na tvojo objavo! Sedaj imam pa malo slabo vest in grem dokončat! Vsebina članka pa res drži še danes, čeprav je preteklo že veliko vode od takrat, ko je bil napisan.
Oseba Saša sporoča …
O kako lepo, zdaj pa mislim da boš še raje v svojem ustvarjalnem kotičku ;) Res zelo lepo razvrščeno, imam tudi sama rada red, ampak mi prostora žal primanjkuje... Pa tale predalnik je res praktičen in lepo narejen. Želim ti čimveč papirčkanja!
Oseba Maja sporoča …
Ko sem občudovala tvoj red, sem ugotovila, da je to nekaj, ker sem spustila na evolucijski lestvici! Občudujem red, ga zagovarjam, težim in tudi kričim, če je treba, le v svoji ustvarjalnici, ga ne znam obdržati! Bom prišla za en teden k tebi na počitnice šnel kurz!!
Oseba Amikadeja sporoča …
Se popolnoma strinjam o tem redu...

In ti imaš tak red, da sem skoraj pozabila usta zapret. Odlična ideja tole s škatlami, o predalniku pa raje ne bom izgubljala besed, ker je super! Najbrž tudi cenovno precej sprejemljiv - no, saj vem, pridne in spretne roke je treba imet ;-).
Oseba moi sporoča …
Tudi tebi lepo cvetno nedeljo.
Karase red si si ustvarilla in dobre ideje za papirje.
Oseba Simona sporoča …
Red? Pri ustvarjanju. Kaj je že to? Bom, v bližnji prihodnosti načrtujem. Ampak vsega je tako škoda. Tvoj predalnik je pa super.
Oseba Helena sporoča …
:) Hvala vsem!
Res imam rada red in sem kar živčna, če ni pospravljeno in vse na svojem mestu. Včasih to ni najbolje :)Mislim na to, da sem živčna :)
Maja, ko ustvarjam, ni red. Prej in potem pa ja. Kamot lahko prideš. Je ena soba fraj :)
Oseba • ♥ Natali ♥ • sporoča …
Nekoč sem znala tudi jaz imeti red.moji sošolci znajo veliko povedati o tem .potem pa...nimam pojma, kaj se je zgodilo. ni ga več!!!Čeprav je moj sine odstopil lep kos pisalne mize in omare nikakor ne najdem načina,da bi red obdržala. se mi zdi,da vsak drug vikend delam na novo red. res pa je,da imam vedno več materiala.
tvoj predalnik mi je zelo všeč, tudi moj mož mi je hotel danes pripraviti poličko, ki bi jo potisnila pod mizo, a ni pravega materiala doma.tudi škatle si lepo označila. pa lep teden želim
Oseba Špela sporoča …
V petek sem kupovala ta velike pole papirja in sem se morala nazaj držat, ker ga nimam prostora shranjevat... Mi je pa moj dragi rekel, da bi rabila nekakšen predalnik - mu bom pokazala tvojega, čeprav ne vem, kam bi ga potem potisnila :S
Super red imaš! Pa lep teden ;)
Oseba Janja sporoča …
Helena, tako vzorno si uredila svojo ustvarjalnico, da ti lahko samo zaploskam.
Tudi sama sem zagovornik reda.

Upam, da si lepo preživela nedeljo. Lp
Oseba Maja sporoča …
Prav nasmejala sem se ob prebiranju prepisa iz starega glasila:)
Velik bravo za lepo pospravljeno ustvarjalnico. Ko enkrat zavlada nered, je kar težko ponovno vzpostaviti red. lp:)
Oseba helena sporoča …
Uh, zavidam ti tvoj red. Sama sem daleč od tega. Rada imam ravno prav reda in nereda - nekaj vmes. Če imam preveč reda, potem nil ne najdem, ker tako pospravim, da ne vem kam sem dala.
Predalnik je pa prav fensi. Sama se že dolgo ukvarjam z mislijo kako pospraviti papirje..... Prostor pri meni ni problem. Bo treba do Ikeje in kakšnega lokalnega mojstra...
Oseba Hali sporoča …
Prekrasen red imaš.Predalnik za večje papirje je super!